Select language:
  • English

Velika zvezda Afrike sija u Londonskom Tower-u

Velika zvezda Afrike sija u Londonskom Tower-u

Sasvim slučajno, 26. januara 1905. godine, u južnoafričkom rudniku Premijer pronađen je do tada najveći dijamant na svetu. Frederik Vels, koji je bio nadzornik rudnika, krenuo je u rutinsku inspekciju i otkrio ogroman proziran kamen plavičasto-belog odsjaja. U prvom trenutku, mislio je da je reč o šali: bio je uveren da su mu rudari, kako bi ga ismejali i zbunili, podmetnuli komad stakla. Međutim, nakon podrobnih analiza, uvideo je da je došao do senzacionalnog nalaza: dijamant je u sirovom stanju bio težak 3106,75 karata, odnosno 622 grama!!! Najveći dijamant sveta ipak nije dobio ime po svom pronalazaču, već po vlasniku rudnika Tomasu Kalinanu, a kasnije je mu je nadenuto još jedno poetično ime: „Velika zvezda Afrike”.

Vlada kolonije Transval, na čijoj je teritoriji pronađen jedinstveni dragulj, darovala ga je 1907.godine tadašnjem britanskom kralju Edvardu VII za njegov 66. rođendan. Zanimljivo je i kako je Kalinan putovao do Engleske: da bi se zavarali tragovi i sprečila krađa, kopija je poslata brodom, a originalni dragulj je do Engleske stigao običnom poštom. Koliko je senzacionalno bilo otkriće ovog džina među dijamantima, isto toliko je bila uzbudljiva i njegova obrada. Kalinan je iz Engleske poslat u Amsterdam u radionicu Jozefa Ashera koji je čitavih šest meseci proučavao unutrašnju strukturu kristala i smišljao kako da ga podeli i obradi. Na kraju je odlučio da iz „Velike Zvezde Afrike” „izvuče” devet velikih i 96 manjih dijamanata. Sam proces brušenja započeo je 3. marta 1908. godine i trajao je osam meseci. Najveći među njima – težak 530.20 karata, oblika „suze” brušene u 74 facete – ugrađen je u britanski kraljevski skiptar koji je izložen u londonskom Tower-u u posebnoj zbirci krunskih dragulja. Drugi najveći „komad” dobijen iz velikog dijamanta nazvan je „Kalinan II” i ugrađen je u britansku krunu.

Sve do 1985. godine – kada je otkriven „Zlatni jubilel” – Kalinan ili „Velike Zvezde Afrike” bio je najveći sirovi i obrađeni dijamant na svetu. Maštu i danas golica činjenica da je bilo određenih jasnih naznaka da je on tek deo znatno većeg kristala, ali njegova „izgubljena polovina” do danas nije pronađena.

Galerija

Povezani članci

Poznate gemološke laboratorije

U svetu postoji veliki broj instituta i laboratorija koji se bave proučavanjem i procenom vrednosti i kvaliteta dijamanata i drugog dragog kamenja ...

Detaljnije »